Przepis na dietetyczne drożdżówki
Każdego poranka witryny piekarni i cukierni kuszą nas świeżutkimi drożdżówkami i pączkami. Jednak jak wiadomo, nie są to najzdrowsze rzeczy. Dlatego może watro poświecić chwile czasu w domu i zrobić swoje własne smakołyki? Nasz brzuch będzie bardziej zadowolony.
Składniki:
Rozczyn:
- pół szklanki mleka
- świeże drożdże (45 gram)
- łyżeczka miodu
Ciasto:
- 1 jajko
- szczypta soli
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mÄ…ki owsianej
- 2 łyżki miodu (można pominąć)
- 2 łyżki roztopionego masła
- ok ½ szklanki mleka (ja daje na oko)
- mÄ…ka do podsypywania
Wykonanie: Wszystko mieszamy, najpierw robimy rozczyn z drożdży (drożdże, letnie mleko, miód ) potem dodajmy mąkę i mleko, miód i dolewamy rozczyn.
Ilość mleka i dodatkowej mąki. Zależy to od ciasta. Ma być ono zwarte, tak aby można było zrobić z niego kulkę. Może się delikatnie lepić do rąk. Wyrabiamy jak najdłużej.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość i zawijamy w dowolny sposób- do środka można dodać ser, dżem, lub to co lubicie w drożdżówkach.
Przed pieczeniem można posmarować białkiem żeby się zarumieniły. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Ale obserwujcie! Mają one być brązowo złociste. Każdy piekarnik jest inny! Wyciągamy i koniecznie muszą chwile ostygnąć.
Smacznego!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze