Przepis na dietetyczne drożdżówki

Każdego poranka witryny piekarni i cukierni kuszą nas świeżutkimi drożdżówkami i pączkami. Jednak jak wiadomo, nie są to najzdrowsze rzeczy. Dlatego może watro poświecić chwile czasu w domu i zrobić swoje własne smakołyki? Nasz brzuch będzie bardziej zadowolony.

Składniki:

Rozczyn:

  • pół szklanki mleka
  • Å›wieże drożdże (45 gram)
  • Å‚yżeczka miodu

Ciasto:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szklanka mÄ…ki pszennej peÅ‚noziarnistej
  • szklanka mÄ…ki owsianej
  • 2 Å‚yżki miodu (można pominąć)
  • 2 Å‚yżki roztopionego masÅ‚a
  • ok ½ szklanki mleka (ja daje na oko)
  • mÄ…ka do podsypywania

Wykonanie: Wszystko mieszamy, najpierw robimy rozczyn z drożdży (drożdże, letnie mleko, miód ) potem dodajmy mąkę i mleko, miód i dolewamy rozczyn.

Ilość mleka i dodatkowej mąki. Zależy to od ciasta. Ma być ono zwarte, tak aby można było zrobić z niego kulkę. Może się delikatnie lepić do rąk. Wyrabiamy jak najdłużej.

Zdrowe i lekkie przepisy


Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość i zawijamy w dowolny sposób- do środka można dodać ser, dżem, lub to co lubicie w drożdżówkach.

Przed pieczeniem można posmarować białkiem żeby się zarumieniły. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Ale obserwujcie! Mają one być brązowo złociste. Każdy piekarnik jest inny! Wyciągamy i koniecznie muszą chwile ostygnąć.

Smacznego!

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Detoks od kawy. Rezygnacja z kawy - efekty FIT ptasie mleczko Recenzja garnków Tefal Duetto ze stali nierdzewnej Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne? Odtruwanie organizmu – efekty, przygotowanie, jednodniowy detoks 9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać 8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Marchewkowy serniczek Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy) Mleko w diecie - czy naprawdę jest się czego bać? Rozgrzewający koktajl na zimową aurę - wspomóż jelita!