Przepis na dietetyczne drożdżówki

Każdego poranka witryny piekarni i cukierni kuszą nas świeżutkimi drożdżówkami i pączkami. Jednak jak wiadomo, nie są to najzdrowsze rzeczy. Dlatego może watro poświecić chwile czasu w domu i zrobić swoje własne smakołyki? Nasz brzuch będzie bardziej zadowolony.

Składniki:

Rozczyn:

  • pół szklanki mleka
  • świeże drożdże (45 gram)
  • łyżeczka miodu

Ciasto:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki miodu (można pominąć)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ok ½ szklanki mleka (ja daje na oko)
  • mąka do podsypywania

Wykonanie: Wszystko mieszamy, najpierw robimy rozczyn z drożdży (drożdże, letnie mleko, miód ) potem dodajmy mąkę i mleko, miód i dolewamy rozczyn.

Ilość mleka i dodatkowej mąki. Zależy to od ciasta. Ma być ono zwarte, tak aby można było zrobić z niego kulkę. Może się delikatnie lepić do rąk. Wyrabiamy jak najdłużej.

Zdrowe i lekkie przepisy


Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość i zawijamy w dowolny sposób- do środka można dodać ser, dżem, lub to co lubicie w drożdżówkach.

Przed pieczeniem można posmarować białkiem żeby się zarumieniły. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Ale obserwujcie! Mają one być brązowo złociste. Każdy piekarnik jest inny! Wyciągamy i koniecznie muszą chwile ostygnąć.

Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zdrowa tarta owocowa Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Idealna figura – dieta, trening, zasady Właściwości orzechów kola. Mogą zastąpić "małą czarną" Przez trzy dni jadłam tylko kaszę gryczaną i surowe warzywa. Tak oczyszczałam organizm Wesoła sałatka Awokado – właściwości, kalorie Słodzik - przyjaciel czy wróg? Artykuł na podstawie rzetelnych badań Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO) Torcik Mars w bezglutenowej wersji Tefal Hero – gotujemy w garnkach ze stali nierdzewnej Powidła śliwkowe