Przepis na dietetyczne drożdżówki

Każdego poranka witryny piekarni i cukierni kuszą nas świeżutkimi drożdżówkami i pączkami. Jednak jak wiadomo, nie są to najzdrowsze rzeczy. Dlatego może watro poświecić chwile czasu w domu i zrobić swoje własne smakołyki? Nasz brzuch będzie bardziej zadowolony.

Składniki:

Rozczyn:

  • pół szklanki mleka
  • Å›wieże drożdże (45 gram)
  • Å‚yżeczka miodu

Ciasto:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szklanka mÄ…ki pszennej peÅ‚noziarnistej
  • szklanka mÄ…ki owsianej
  • 2 Å‚yżki miodu (można pominąć)
  • 2 Å‚yżki roztopionego masÅ‚a
  • ok ½ szklanki mleka (ja daje na oko)
  • mÄ…ka do podsypywania

Wykonanie: Wszystko mieszamy, najpierw robimy rozczyn z drożdży (drożdże, letnie mleko, miód ) potem dodajmy mąkę i mleko, miód i dolewamy rozczyn.

Ilość mleka i dodatkowej mąki. Zależy to od ciasta. Ma być ono zwarte, tak aby można było zrobić z niego kulkę. Może się delikatnie lepić do rąk. Wyrabiamy jak najdłużej.

Zdrowe i lekkie przepisy


Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość i zawijamy w dowolny sposób- do środka można dodać ser, dżem, lub to co lubicie w drożdżówkach.

Przed pieczeniem można posmarować białkiem żeby się zarumieniły. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 min. Ale obserwujcie! Mają one być brązowo złociste. Każdy piekarnik jest inny! Wyciągamy i koniecznie muszą chwile ostygnąć.

Smacznego!

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

KREM Z TOPINAMBURA Jak przestać jeść słodycze? 21 sposobów na słodycze Ksylitol – dwie strony medalu Dla kogo polecane są placki z banana? Jak zrobić? Nawadnianie u osób aktywnych i sportowców Co jeść przed treningiem? Kamica żółciowa - przyczyny i objawy. Dieta przy kamicy żółciowej Dlaczego warto filtrować wodę? Fit desery - z truskawkami, malinami lub z chia (przepisy) Wygląd twarzy - typy twarzy. Twarz cukrowa, nabiałowa czy glutenowa? Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek) Kawa rozgrzewająca idealna na jesień i zimę. Przepis Anny Lewandowskiej